Đapić: BiH ne može opstati ako Hrvati ne budu ravnopravni, nijedna država nije uspjela bez riješenog hrvatskog pitanja!

Predsjednički kandidat stranke Desno Anto Đapić istaknuo je danas u Mostaru kako bh. Hrvati trebaju imati svoju republiku u BiH kako bi ostvarili svoju punu suverenost te da bez toga ne može opstati ni BiH.

“BiH ne može opstati ako u njoj ne bude riješeno hrvatsko nacionalno pitanje, nijedna tvorevina na prostoru jugoistoka Europe nije opstala ako nije bilo riješeno hrvatsko pitanje u njoj, ni Austro-Ugarska, ni prva ni druga Jugoslavija, pa neće ni ova kvazijugoslavija BiH”, kaže Đapić.

“Nije Hrvatima u BiH ključni problem izborni zakon, nego nedostatak hrvatske federalne jedinice”, kaže Dapić.

“Logično mi je bilo da počnemo ovdje u Mostaru, a sutra smo na području Prijedora na misi zadušnici za župnika Ratka Grgića koju predvodi biskup Franjo Komarica“, kaže Đapić i dodaje kako će obići i Središnju Bosnu kad krene kampanja, a i u Sarajevu će predstaviti svoj program. 

Đapić kaže da svaka hrvatska institucija i politička stranka ima obvezu pričati o bh. Hrvatima, a ne “pilatovski prati ruke”. 

Đapić kaže i da između Hrvata Hrvatske, BiH i Hrvata diljem svijeta nema razlike. 

“Suverenitet hrvatskog naroda je glavna odrednica moje politike cijeli moj život. Mislim da je vrijeme izaći iz semantičke pogreške i konstitutivnosti u kojoj se govori, o tomu se ne može govoriti bez suverenosti koja podrazumijeva teritorij, narod i vlast”, kaže Đapić i dodaje da se suverenitet može postići samo formiranjem hrvatske republike u BiH. 

“Kao predsjednik Hrvatske inzistirao bih na otvaranju procesa otvaranjem konferencije kao Dayton 2 u kojem bi se ispravile greške iz prvotnog Daytona”, govori Đapić i podsjeća na probleme poput manjka učenika u školama. 

“Suverenost Hrvata u BiH ne može se ostvariti bez hrvatske republike u BiH. Ako to ne bude politika i službene Hrvatske, jasno je da Hrvatima ovdje prijeti daljnji egzodus, ali i Hrvatima u Hrvatskoj…”, kaže Đapić i dodaje kako cijela BiH u nekoj novoj konferenciji mora postaviti stvari u kojoj će hrvatski narod imati svoje.

Govoreći o sadašnjoj situaciji i Hrvatima u BiH, Đapić podsjeća kako je situacija u kojoj se hrvatski narod nalazi iznimno teška. 

“Hrvatski narod bez formiranja svoje zasebne federalne jedinice nema šanse za napredak i opstanak”, istaknuo je Đapić podsjetivši na pritisak od nekoliko tisuća migranata kod Bihaća koji su svojevrsna prijetnja Hrvatima u BiH zbog, kako dodaje, prešutnog dogovora Beograda, Sarajeva i Milorada Dodika

“Pravi udar će biti kada migranti još masovnije krenu na zapad. Hrvatska mora pod hitno poduzimati korake kako bi pomogla Hrvatima u BiH u svakom pogledu i da se demigracije zaustave na istočnim granicama u BiH”, ocijenio je predsjednički kandidat. 

“Svi kandidati se moraju jasno odrediti prema položaju Hrvata u BiH”, govori Đapić pozivajući Hrvate u BiH da prihvate njegov program. 

“Smatram da je nepristojno ne doći među Hrvate BiH jer oni glasuju na izborima… Moj politički habitus je takav da cijeli život govorim o tomu, očekujem da Hrvati iz BiH podupru one kandidate koji upozoravaju na ono što se događa u BiH”, kaže Đapić. 

Govoreći o predstavnicima bošnjačke politike, Đapić podsjeća kako Bakir Izetbegović “ježa plaši golom stražnjicom” kad kaže kako Hrvati bez rata ne mogu doći do trećeg entiteta. 

“I srpska i muslimanska politika su legitimne”, kaže Đapić i dodaje da je i hrvatska politika legitimna i “ima pravo odgovoriti na te politike”. 

“Hrvati u Hrvatskoj i Hrvati u BiH, posebice bh. Hrvati koji žive u Hrvatskoj trebaju podržati mene kao kandidata jer ja, za razliku od drugih kandidata znam što se danas događa u BiH”, kaže Đapić i dodaje kako je “hrvatski narod ono što obezuje sve kandidate”. Đapić kaže i da HVO i HOS trebaju imati jednak status kao i pripadnici Hrvatske vojske.

Na novinarsko pitanje o tomu kako bi treći entitet trebao izgledati, Đapić ocjenjuje da bi tu trebalo u uzeti obzir više faktora. 

“Treba uzeti etnički, demografski i ekonomski princip i izraditi tri jedinice… Mogući su tu ustupci, okosnica te jedinice bi bila dio u kojoj Hrvati predstavljaju dominantnu većinu, ali to ne bi trebao biti jedini kriterij”, kaže Đapić dodajući kako nema političke korektnosti kad je u pitanju njegov narod. 

Komentirajući izjave Emmanuela Macrona o tomu kako je BiH opasna, Đapić kaže da je on na to podsjećao i ranije. 

“BiH je najveći problem koji predstoji po pitanju migranata… Mi ćemo imati dva udara, s jedne strane ćemo morati štititi EU i cijelu Hrvatsku, ja sam za to do hrvatska politika bude kao poljska politika po prijemu, a mađarska po zaštiti svojih granica. Macron je savršeno u pravu i to se prelama preko Hrvata u BiH jer islamskom dijelu neće smetati dolazak migranata”, kaže Đapić.


Izvor: Direktno